Inzendingen SpinAwards

Deel op:


Terug naar het overzicht Print

Opdrachtgever, bureau/school en categorie

Titel:
NS reisbieb
Opdrachtgever:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Datum eerste publicatie:
06/11/2011
url:
http://www.joeyvanboxel.nl/reisbieb/reisbieb.pdf
Categorie:
Young Talent

CreditsAfbeeldingen

VideoCase omschrijving: Young Talent

Projectbeschrijving
In opdracht van een vak over concept ontwikkeling en creativiteit, is er aan studenten gevraagd om een vernieuwend media concept te bedenken voor een bedrijf naar keuze. In dit geval is er gekozen voor de NS.
Voor/over product of dienst
Treinreizen en boeken lezen gaan al sinds jaar en dag hand in hand. Voor veel mensen is er niks fijner dan tijdens een lange treinreis in de boeken te duiken. De tijd vliegt en terwijl je door het Hollandse landschap suist, komen de beste verhalen voorbij. Nederland houdt van lezen en niets is mooier dan met de Nederlandse Spoorwegen door het Nederlandse landschap te reizen en je te verdiepen in de Nederlandse literatuur. De NS publieksprijs is niet voor niets al 10 jaar een begrip in de Nederlandse boekenwereld.
Een online bibliotheek in de trein met de beste Nederlandse literatuur, dat is het idee! De NS Reisbieb is een app voor smartphones, tablets en laptops die, mits ingelogd op het draadloze netwerk in de trein, toegang verleent tot een online bibliotheek. Hier kunnen gebruikers e-books gratis lezen, lenen en/of kopen.
De dienst is vergelijkbaar met Spotify, een online dienst voor streaming muziek. Bij de NS Reisbieb streamt men als het ware boeken. Vanaf het moment dat er verbinding wordt gemaakt met het netwerk in de trein, zijn de boeken die men leent beschikbaar om te lezen. Iedere maand is er een aantal boeken gratis te lezen. Als men meer wil lezen zijn er verschillende abonnementen die men via de app aan kan schaffen. In sommige abonnementsvormen is het ook mogelijk om boeken offline beschikbaar te maken.
De NS Reisbieb is naast een online bibliotheek ook een sociaal platform waar gebruikers korte recensies kunnen schrijven en waar zij kunnen lezen over de boeken in de bibliotheek. Een online boekenclub gebaseerd op een community van treinreizigers met passie voor literatuur.
Voor de echte literatuurliefhebbers zijn via de app ook afleveringen van het populaire radioprogramma “Brands met Boeken” en het TV programma “Boeken” terug te luisteren en te kijken.
Doelgroep(en)
Net zoals er boeken zijn voor jong en oud, heeft ook de NS Reisbieb voor ieder wat wils. Naar aanleiding van het persoonlijke profiel van de gebruiker worden verschillende boeken aangeraden. Gebruikers die meer van thrillers houden krijgen automatisch “recommendations” voor thrillers. Ook wordt het leesgedrag van de gebruikers bijgehouden om de gebruikers zo goed mogelijk te kunnen voorzien in hun voorkeuren.
De abonnementsvormen zijn ook afgestemd op het soort reiziger. Er zijn abonnementen voor mensen die veel en lang reizen en voor mensen die af en toe in de trein zitten. De NS Reisbieb is bedoeld voor mensen die houden van lezen, het spoort mensen aan om meer te lezen en vaker de trein te pakken.