Inzendingen SpinAwards

Deel op:


Terug naar het overzicht Print

Opdrachtgever, bureau/school en categorie

Titel:
(Un)limited Design
Bureau:
Waag Society en Premsela
Datum eerste publicatie:
14/08/2009
url:
http://www.unlimiteddesign.nl
Categorie:
Innovation

Credits

Art Direction / Design:
Bas van Abel en Vanessa van Houtum


Afbeeldingen

VideoCase omschrijving: Innovation

Projectbeschrijving
(Un)limited Design is een experiment in Open Design: het delen van creatief werk zoals dat al gebeurt met bijvoorbeeld open-source software.
Door Open Design deel je ontwerpen met anderen. Deze kunnen je ontwerp namaken, verder verspreiden en aanpassen, onder de voorwaarden dat ze daarbij je naam vermelden, dat niet met commerciële bedoelingen doen en het nieuwe werk onder dezelfde voorwaarden verder verspreiden. Dit kan dankzij een Creative Commons licentie.
In 2009 is de eerste Unlimited Design Contest (UDC) georganiseerd.
Voor/over product of dienst
(Un)limited design
Stel, je wilt een bestaand ontwerp uit één van de categorieën opnieuw gebruiken, bijvoorbeeld uit de categorie Fashion: De hexagonale papieren jurk. Je wilt het bestand gebruiken voor bijvoorbeeld een gordijn. Onder het auteursrecht is dit alleen mogelijk als je de toestemming hebt van de maker van dit werk: Goof van Beek. Maar met de Open Design-ontwerpen op unlimiteddesign.nl kan het! Omdat alle werken hier onder een Creative Commons licentie worden geplaatst, kan iedereen het ontwerp gebruiken en/of aanpassen. Hoe kan dat?
Creative Commons
Met een Creative Commons licentie behoud je al je rechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Het aanbieden van je werk onder een Creative Commons licentie betekent niet dat je je auteursrechten opgeeft. Het betekent dat je ervoor kiest om, aan wie er maar gebruik van wil maken, op voorhand bepaalde gebruiksrechten te verlenen, waarvoor die gebruiker anders expliciet toestemming aan je zou moeten vragen. Het gebruik van de Creative Commons licenties is geheel gratis.
Fablab
Je kan je ontwerp uitvoeren met de digitale machines in een Fablab. Daarvoor heb je een digitaal bestand nodig, de blueprint, die van elk ontwerp kan worden gedownload via de Unlimiteddesign.nl site. Op deze site is van elk ontwerp een handleiding te vinden hoe je het kan uitvoeren in een Fablab. Ook een Fablab werkt zoveel mogelijk met open standaarden: een standaard set apparatuur, zoveel mogelijk aangestuurd met open source software. Door de gelijkwaardige opzet is het mogelijk om digitale ontwerpen, producten en kennis uit te wisselen met andere Fablabs, waar ook ter wereld. Wie een Fablab bezoekt, verbindt zich aan de doelstellingen van het Fablab, zoals verwoord in het Fablab charter. Er zijn inmiddels diverse Fablabs in Nederland, daar kun je terecht voor het realiseren van je ontwerp en product.
Doelgroep(en)
Niet-professionele ontwerpers
Professionele ontwerpers
(niet) professionele technische ontwerpers
Open hardware movement (hackers)
Designliefhebbers
Studenten van academies