Inzendingen SpinAwards

Deel op:


Terug naar het overzicht Print

Opdrachtgever, bureau/school en categorie

Titel:
SARA (Stedelijke Augmented Reality Applicatie): "Zien wat er niet is"
Opdrachtgever:
Nederlands Architectuurinstituut (NAi)
Bureau:
IN10 Communicatie
Datum eerste publicatie:
01/12/2009
url:
http://www.in10.nl/sara
Categorie:
Mobile

Credits

Concept:
Jacco Ouwerkerk
Art Direction / Design:
Nicole Sanberg, Annelies Jansen
Copy / Redactie:
NAi
Interaction Design:
Jacco Ouwerkerk, Lennart Mulder
Technische realisatie:
Maurice Melchers, Ivo Metz, Layar (Mobile Augmented Reality Browser)
Account:
Vincent Luyendijk, Martine Meijburg
Verantwoordelijk bij klant:
Marcel Kollen, Pepijn Lemmens, Ferry Piekart


Afbeeldingen

VideoCase omschrijving: Mobile

Projectbeschrijving
Op dinsdag 1 december 2009 is  de applicatie onder de naam Stedelijke Augmented Reality Applicatie (SARA) gelanceerd.  SARA is de allereerste mobiele architectuurapplicatie voorzien van augmented reality mèt 3D-modellen.
IN10 heeft samen met het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) het concept voor deze smartphone applicatie (iPhone en Android) ontwikkeld.  Er wordt gebruik gemaakt van het Layar platform. We ontsluiten het archiefmateriaal van het NAi o.a. door middel van augmented reality. Met de applicatie zijn 3D modellen, foto’s, video en teksten raadplegen.
Je leert op de plek van de architectuur over de ontstaansgeschiedenis  van  gebouwen (aan de hand van schetsen, maquettes en 3D modellen) en hun ontwerpers (biografieën).  De applicatie is ook thuis op de bank als architectuurgids of naslagwerk te gebruiken.
Het NAi wil verhalen vertellen juist op die plekken die architecten voor ogen hadden. SARA ‘projecteert’ 3D-beelden over de realiteit waardoor je een nieuwe weergave krijgt van de omgeving. Door je smartphone (met GPS én kompas) op een gebouw te richten, kun je niet alleen foto's en videomateriaal opvragen, maar kun je ook 3D-modellen, maquettes en overige wetenswaardigheden van het geselecteerde gebouw bekijken.
SARA laat je zien wat er niet is.

A)    De stad zoals hij was
SARA toont op locatie gebouwen die er vroeger stonden maar inmiddels zijn afgebroken of verwoest.

B)    De stad zoals hij had kunnen zijn
SARA  laat 3D modellen, maquettes en ontwerptekeningen zien van alternatieve ontwerpen die nooit zijn gerealiseerd.

C)    De stad van de toekomst
SARA toont 3D modellen van gebouwen in aanbouw of in de planning, direct bij de bouwplaats zelf.  Zo krijg bij bouwplaatsen direct een impressie van het eindresultaat.
Voor/over product of dienst
Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is méér dan een museum. Het is een archief, museum, bibliotheek en cultureel podium ineen. In het NAi worden belangrijke archieven en collecties van Nederlandse architecten van na 1800 bewaard en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Als sectorinstituut voorziet het in mogelijkheden voor onderzoek en biedt een platform voor discussie. Door middel van tentoonstellingen en publicaties wil het NAi zowel het professionele werkveld als het grote publiek informeren, inspireren en stimuleren. Het NAi profileert zich als innovatieve instelling. Als voorloper op het gebied van interactiviteit, innovatie en digitalisering in de museumwereld in Nederland.
Doelgroep(en)
Bezoekers van NAi
Architecten (bureaus en –instellingen)
Architectuur- en cultuurliefhebbers, en museumbezoekers
Studenten
Toeristen