Inzendingen SpinAwards

Deel op:


Terug naar het overzicht Print

Opdrachtgever, bureau/school en categorie

Titel:
Het Achterhuis Online
Opdrachtgever:
Anne Frank Stichting
Bureau:
Lbi Lost Boys
Datum eerste publicatie:
28/04/2010
url:
http://awards.lostboys.nl/spinawards/anne-frank/
Categorie:
Content

Credits

Concept:
Ellen Hooghiemstra, Martijn de Visser, Anne Frank Stichting, Stijn Bokhove
Art Direction / Design:
Ellen Hooghiemstra/Michel Danckaarts
Copy / Redactie:
Menno Metselaar, Gerrit Netten, Ita Amahorseija, Fiona van Rees Vellinga, Emilie Escher
Interaction Design:
Martijn de Visser, Arthur Clemens
Technische realisatie:
Erol Yavuz, Kristiaan Thivessen, Ralph Hauwert, Stephan Bezoen, Eric-paul Lecluse,Floris Drupsteen, Sidney de Koning, Erik Hagreis, Jan Kees van Woezik, Antoine Lubach, Arie de Bonth.
Account:
Patrick Boom
Verantwoordelijk bij klant:
Ita Amahorseija


Afbeeldingen

VideoCase omschrijving: Content

Projectbeschrijving
Het Achterhuis Online is de virtuele versie van het pand aan de Prinsengracht 263, waar Anne Frank meer dan twee jaar ondergedoken zat en waar ze haar wereldberoemd geworden dagboek schreef. Hoewel Annes verhaal wereldwijd bekend is, voegt het virtuele onderduikpand een nieuwe dimensie toe. De combinatie van de realistische omgeving en de aangrijpende verhalen neemt je mee in Annes wereld en raakt je in het hart. Voor het eerst kun je echt binnenstappen in de leefwereld van Anne en bijna aan den lijve ondervinden hoe angstig en beklemmend het dagelijks leven in Het Achterhuis moet zijn geweest.
Dankzij de realistische vormgeving ga je tijdens een wandeling door voor- en achterhuis terug in de tijd. De 41 ruimtes ademen een authentieke sfeer en zijn tot in detail ingericht zoals ze waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Voor/over product of dienst
Missie Anne Frank Stichting: De Anne Frank Stichting, een onafhankelijke non-profitorganisatie, beheert Het Achterhuis waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat en waar zij haar beroemde dagboek schreef. De Stichting brengt haar levensverhaal wereldwijd onder de aandacht ter bezinning op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie. Het beheer van het Anne Frank Huis in Amsterdam en het uitdragen van Anne Franks levensverhaal en idealen zijn de belangrijkste doelstellingen van de Stichting.
Waarom deze site: Het Anne Frank Huis in Amsterdam bereikt met 1 miljoen jaarlijkse bezoekers de grenzen van zijn dagelijkse bezoekerscapaciteit. Het Achterhuis Online daarentegen stelt een internationaal publiek onbeperkt in staat om de plek waar Anne en zeven andere onderduikers ruim twee jaar leefden, toch te verkennen. Daarnaast ontsluit het online onderduikpand veel documenten en foto’s uit de archieven die wegens gebrek aan tentoonstellingsruimte geen plek hebben in het museum in Amsterdam.
Het Achterhuis Online maakt deel uit van de virtuele vleugel van de Anne Frank Stichting, die moet uitgroeien tot hét kennis- en onderwijscentrum rond Anne Frank, de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging.
Aanpak: Via de geheime ingang achter de boekenkast betreed je Het Achterhuis Online. Een 3D-plattegrond van voor- en achterhuis zorgt dat je niet verdwaalt. Je kunt de ruimtes, onderling verbonden door waypoints, zelfstandig verkennen. In elke kamer vind je informatie in de vorm van filmpjes, foto’s, gesproken en geschreven teksten, waaronder dagboekcitaten van Anne. In elke ruimte vind je hotspots die je meer vertellen over objecten uit de collectie van het Anne Frank Huis. De actrice Annet Malherbe introduceert in voice-over de ruimtes en de gebeurtenissen. De stem van Anne Frank is door actrice Nyncke Beekhuyzen sterk invoelend en met subtiele nuances in emotie ingesproken, wat zorgt dat je je makkelijk kunt inleven in Annes verhaal. De muziek van de Amerikaanse componist Mark Isham benadrukt de sfeer van de onderduikperiode en de verschillende emoties van de onderduikers en helpers.
In Het Achterhuis Online zie je zelfs meer dan tijdens een bezoek aan het museum: anders dan het echte Achterhuis is het ingericht zoals het was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de wens van Otto Frank, de enig overlevende, om het leeg te laten nadat de onderduikers waren gearresteerd en weggevoerd en het huis was leeggehaald. De kamers van het digitale huis zijn echter ingericht zoals ze waren in de tijd van de onderduik. Dit maakt de beleving voor de bezoekers levensecht.
Uitzonderlijk is ook dat je ruimtes kunt bekijken waar bezoekers van het museum niet mogen komen, zoals de zolder en het privékantoor van Otto Frank.
Doelgroep(en)
Nationaal & internationaal publiek: Het Achterhuis Online is er voor iedereen die niet in staat is fysiek het Anne Frank Huis te bezoeken.
Museumbezoekers: Het Achterhuis Online kan worden bezocht als voorbereiding op een bezoek aan het museum in Amsterdam, en kan achteraf verdieping en verrijking bieden.
Het onderwijs: Het Achterhuis Online biedt ondersteuning en verdieping omtrent het levensverhaal van Anne Frank aan leraren en leerlingen. De content is daarom ook begrijpelijk zonder uitgebreide achtergrondkennis.