Inzendingen SpinAwards

Deel op:


Terug naar het overzicht Print

Opdrachtgever, bureau/school en categorie

Titel:
Nationale Automatiek: trek in geschiedenis?
Opdrachtgever:
Nationaal Historisch Museum
Bureau:
Mediamatic Lab
Datum eerste publicatie:
26/05/2011
url:
http://www.any.nu/automatiek
Categorie:
Crossmedia

Credits

Concept:
Willem Velthoven, Valentijn Byvanck
Art Direction / Design:
Sara Kolster, Kim Phu
Copy / Redactie:
Redactie NHM
Interaction Design:
Arjan Scherpenisse, Emina Sendijarevic, Kim Phu
Account:
Ino Paap
Verantwoordelijk bij klant:
Valentijn Bijvanck, Jasper Visser, Eefje Valkema


Afbeeldingen

VideoCase omschrijving: Crossmedia

Projectbeschrijving
De automatiek is een interactieve toepassing van een oer-Hollandse trekmuur. In plaats van eten, trek je typisch Hollandse objecten met een verhaal uit de muur; een 18e eeuwse pijpenkop, een gloeilamp en een porseleinen homopaartje. Hoe zat het ook alweer met het kwartje van Kok, wie droegen de anti-kernwapen-buttons, en wat is de geschiedenis van de Nederlandse tulpenbol? De installatie, die momenteel in het Nationaal Historisch Museum staat, combineert RFID-technologie met geschiedenis.
Museumbezoekers die een historische souvenir mee naar huis willen nemen, maken een persoonlijke RFID-kaart aan, waar ze een klein bedrag opzetten. Met de kaart openen bezoekers het vakje van hun favoriete object. Labels bij de objecten geven een historische beschrijving. De kaart is gekoppeld aan een profiel op www.any.nu/automatiek, waar bezoekers direct filmpjes over de objecten kunnen bekijken en hun eigen historisch profiel samen kunnen stellen. Ook zien gebruikers wie er nog meer voor hun object kozen. 
Uniek aan de Nationale Automatiek is de combinatie van een aansprekende installatie – een moderne trekmuur -, een communitywebsite en de naadloze verbinding hiertussen. De trekmuur is een presentatie van de inhoud van de website (objecten en hun verhalen) en weerspiegelt wat er gebeurt op de website, en vice versa.
Voor/over product of dienst
De Nationale Automatiek is een initiatief van het Nationaal Historisch Museum in samenwerking met Mediamatic. Het ontwerp van de automatiek is van Frank Bruggeman. Mediamatic Lab bouwde de installatie en verzorgde de technische ondersteuning. 
Van 3 februari tot 31 maart 2011 presenteert het Nationaal Historisch Museum de Nationale Automatiek in de Zuiderkerk in Amsterdam. De Zuiderkerk is de derde locatie van de historische trekmuur. Eerder stond deze in het Amsterdams Historisch Museum en Museum TwentseWelle. De komende jaren zal de Automatiek diverse andere locaties in Nederland aandoen. Op elke locatie worden nieuwe objecten aan de automatiek-collectie toegevoegd.
 
Extra link
Video Nationale Automatiek: http://vimeo.com/13806781