Inzendingen SpinAwards

Deel op:


Terug naar het overzicht Print

Opdrachtgever, bureau/school en categorie

Titel:
Verslaafd aan Jou
Opdrachtgever:
Alcohol en Drugs Infolijn van het Trimbos-instituut
Bureau:
Dwarv.com en PuntKom BV
Datum eerste publicatie:
01/11/2012
url:
http://www.verslaafdaanjou.nl
Categorie:
Interactieve TV & Online Video

Credits

Concept:
Robbert-jan Vos (Dwarv.com) en Nathalie Dekker (Trimbos-instituut)
Art Direction / Design:
PuntKom BV en Kris Borgerink
Copy / Redactie:
Lisette Jespers, Robbert-jan Vos en Nathalie Dekker
Interaction Design:
PuntKom BV
Technische realisatie:
PuntKom BV
Overigen:
Fonds NutsOhra, Context, Brijder, Jellinek, Victas, Mondriaan, Iriszorg, Verslavingszorg Noord Nederland, Tactus verslavingszorg, Stichting Coke van Jou.


Afbeeldingen

VideoCase omschrijving: Interactieve TV & Online Video

Projectbeschrijving
Verslaafd aan Jou is een korte interactieve film voor partners en familieleden van verslaafden. Aanleiding voor het project was het vijftienjarig bestaan van de Alcohol en Drugs Infolijn en haar wens iets te maken voor één van haar doelgroepen. Omdat de aandacht altijd naar verslaafden gaat, wilde de infolijn juist iets maken voor hun omgeving. Die lijdt vaak net zoveel onder de verslaving als de verslaafde zelf.
Om de doelgroep al vóór het uitbrengen van de film op de hoogte te brengen, is in 2011 een Facebookpagina gestart en is 13 februari 2012 een eerste Verslaafd aan Jou dag gehouden. Door een bijdrage van Fonds NutsOhra en instellingen voor verslavingszorg konden vorige zomer de film en een website ontwikkeld worden. 1 November bracht de filmpremière op het Trimbos-instituut een enthousiast publiek van naasten en hulporganisaties bij elkaar. Vanaf dat moment is de film te zien op www.verslaafdaanjou.nl. Naast de website en een DVD is er een brochure uitgebracht.
Voor/over product of dienst
De Alcohol en Drugs Infolijn is een onderdeel van het Trimbos-instituut. Al meer dan vijftien jaar is de lijn elke werkdag bereikbaar voor informatie, advies of een luisterend oor. Naast de telefoon kan dit ook via e-mail en chat.
Met de film Verslaafd aan Jou wil de infolijn ook partners en familieleden van verslaafden bereiken voor wie de stap naar de hulpverlening of een anonieme telefoonlijn nog te groot is. Met de film wordt duidelijk hoe ingewikkeld het leven met een verslaafd persoon is en wordt de kijker gestimuleerd om via www.verslaafdaanjou.nl meer informatie en hulp te zoeken.
Daarnaast kan de film zorgen voor meer begrip voor de situatie van naasten van verslaafden en het onderwerp makkelijker bespreekbaar maken.
Doelgroep(en)
Uit de gesprekken die de Alcohol en Drugs Infolijn dagelijks voert met partners en familieleden van verslaafden blijkt hoezeer zij lijden onder de verslaving van de ander. Ze krijgen vaak te maken met onvoorspelbaar en grenzeloos gedrag en geldproblemen en raken overbelast doordat de verslaafde persoon taken in bijvoorbeeld opvoeding of huishouding laat liggen. Dit blijft een verborgen probleem omdat de aandacht meestal naar de verslaafde persoon gaat. Het taboe op verslaving maakt het lastig om de situatie te bespreken en hulp te vragen voor de problemen die je als naaste van een verslaafde ondervindt. Bovendien is die hulp niet altijd makkelijk te vinden.
Toch gaat het niet om een kleine groep: 19% van de Nederlanders heeft ooit in zijn leven een probleem met alcohol en drugs. Zij hebben bijna allemaal partners en/of familieleden. Hulp voor deze naasten is ook nog eens erg belangrijk omdat zij een belangrijke rol kunnen spelen in het erkennen en aanpakken van het probleemgebruik.