Inzendingen SpinAwards

Deel op:


Terug naar het overzicht Print

Opdrachtgever, bureau/school en categorie

Titel:
In het spoor van de vluchteling
Opdrachtgever:
KRO-NCRV
Bureau:
Scopic
Datum eerste publicatie:
11/12/2015
url:
http://www.kro-ncrv.nl/inhetspoorvandevluchteling
Categorie:
Content

Credits

Concept:
Hans Jaap Melissen/SCOPIC
Art Direction / Design:
SCOPIC Virtual Reality
Copy / Redactie:
Oorlogsverslaggever: Hans Jaap Melissen / Journalist: Liesbeth Staats
Interaction Design:
KRO-NCRV
Technische realisatie:
SCOPIC
Account:
KRO-NCRV
Verantwoordelijk bij klant:
-
Overigen:
-


Afbeeldingen

VideoCase omschrijving: Content

Projectbeschrijving
Hoe is het om op het strand van Lesbos te staan terwijl er een boot met vluchtelingen aanspoelt? Met 360 graden video is het mogelijk om als kijker letterlijk midden in het verhaal te staan. De KRO-NCRV is de eerste Nederlandse omroep die deze toepassing voor journalistieke doeleinden inzet. Liesbeth Staats en Hans-Jaap Melissen reisden voor het tv-programma ‘In het spoor van de vluchteling’ naar onder meer Libanon en Lesbos en filmden voor een deel met de 360 camera.
Voor/over product of dienst
Het gaat om een camera met zes lenzen die tegelijkertijd een omgeving van alle kanten filmt. De beelden kunnen op internet worden bekeken maar voor een optimale beleving is er een speciale bril waarin een smartphone kan worden geplaatst.
Doelgroep(en)
Oorlogsverslaggever Hans-Jaap Melissen is ervan overtuigd dat deze innovatie op termijn een rol gaat spelen in de journalistiek: “Dankzij virtual reality wordt de kijker letterlijk midden in het verhaal gezet. Het brengt je op plekken waar je normaal niet komt en het dwingt je bijna tot betrokkenheid. Je kan de vluchtelingen bijna aanraken en je voelt de spetters zout water op je gezicht.” Immersive journalism is wellicht een mogelijkheid om ook minder journalistiek geïnteresseerden, via de intense belevenis te betrekken bij menselijk leed.