Inzendingen SpinAwards

Deel op:


Terug naar het overzicht Print

Opdrachtgever, bureau/school en categorie

Titel:
Whereabouts App laat topsporters zorgeloos sporten
Opdrachtgever:
Nederlandse Dopingautoriteit
Bureau:
InnoSportNL & Logica & NOC*NSF
Datum eerste publicatie:
24/10/2011
url:
http://www.dopingautoriteit.nl
Categorie:
Innovation

Credits

Concept:
Koen Terlouw
Art Direction / Design:
Anne Heijkoop
Copy / Redactie:
Koen Terlouw
Interaction Design:
Stefan Arentsen
Technische realisatie:
Stefan Arentsen
Account:
Bart Breggeman
Verantwoordelijk bij klant:
Herman Ram


Afbeeldingen

VideoCase omschrijving: Innovation

Projectbeschrijving
Whereabouts App laat topsporters zorgeloos sporten
Topsporters moeten tussen 6.00 en 23.00 uur beschikbaar zijn voor onaangekondigde dopingcontroles. Via een zogenaamd ‘whereabouts’-systeem moet een deel van de topsporters bovendien opgeven waar zij zijn, zodat controleurs te allen tijde weten waar zij de sporters kunnen vinden. Om administratieve fouten – met mogelijke sancties tot gevolg – zoveel als mogelijk te voorkomen, ontwikkelen de Nederlandse Dopingautoriteit, NOC*NSF, InnoSportNL en Logica een speciale smartphone-applicatie, waarmee topsporters wijzigingen in hun whereabouts eenvoudig door kunnen geven. Een sporter kan dan via de telefoon met één druk op de knop aangeven waar hij/zij is. Op 24 oktober 2011 was de app verkrijgbaar in de Appstore (iPhone). Begin 2012 is de app ook op de BlackBerry en Android platforms beschikbaar gekomen. Nederland is het eerste land waar een Whereabouts App in gebruik is genomen.
Voor/over product of dienst
Topsporters zijn geen boekhouders. De Nederlandse Dopingautoriteit wil ook niet dat ze dat zijn. Zij verdedigen onze nationale trots en de Dopingautoriteit juicht hun successen toe. De administratieve verplichtingen rondom de verplichte registratie van verblijfsgegevens konden eenvoudiger. De Whereabouts App biedt de oplossing.
Doelgroep(en)
1.     Sporters die gecontroleerd worden door de Dopingautoriteit
2.     Sportbonden
In Nederland dienen ongeveer 300 topsporters hun verblijfsgegevens, ofwel whereabouts, op te geven bij de Dopingautoriteit. Door middel van deze whereabouts kan de Dopingautoriteit hen beter traceren voor dopingcontroles buiten wedstrijdverband, zoals op het thuisadres of tijdens een training. De Whereabouts App is ontwikkeld om het sporters zo simpel mogelijk te maken hun gegevens te controleren en wijzigingen door te geven.
Het dopingcontrolesysteem lijkt eenvoudig: via de computer geef je je verblijfsgegevens van tevoren door, eventuele wijzigingen in je schema verstuur je eveneens per computer. Maar sporters en zeker topsporters hebben wel wat anders aan hun hoofd. Bij een plotselinge verandering in hun trainingschema hebben sporters niet altijd een computer bij de hand. Maar een administratieve fout kan zware gevolgen hebben, zoals imagobeschadiging en schorsing. Daar gáát je kans op een medaille!